Η απάντηση για τους Μυστηριώδεις κυκλικούς σχηματισμούς στην έρημο.

Η απάντηση βρίσκεται στο έδαφος , οι επιστήμονες έχουν εδώ και καιρό αναρωτηθεί τι είναι αυτό που κάνει το γρασίδι στο Namib Desert στη νοτιοδυτική Αφρική, να αυξηθεί σε μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά από μεγάλους κύκλους. Τώρα ξέρουμε την απάντηση.

 Μήπως βρίσκονται εξωγήινοι πίσω από αυτό?

Όχι, η απάντηση είναι στην πραγματικότητα πολύ διαφορετική - που κρύβεται στο έδαφος.

Ο Γερμανός βιολόγος Norbert Τζέργκινς επεδίωξε μεγάλη εξήγηση για το πώς το γρασίδι μεγαλώνει με αυτόν τον παράξενο τρόπο, με πλούσια περίμετρο, αλλά χωρίς γρασίδι στη μέση - και σε τόσο μεγάλες περιοχές.

Απάντηση: τερμίτες .

- Αυτό είναι ένα φανταστικό παράδειγμα για το πώς ένα είδος μπορεί να εξοικονομήσει πόρους σε ακραίες συνθήκες, λέει ο Norbert Τζέργκινς.

Εγκύκλιος σχηματισμοί είναι δηλαδή μόνο στην έρημο της Ναμίμπια, σε 200 εκατ. μάκρος, αλλά στενή λωρίδα που εκτείνεται μεταξύ της Αγκόλας και της Νότιας Αφρικής. Και όπου το κλίμα είναι πενιχρό και βρέχει πολύ σπάνια.




Αναδιανομή του νερού

Αντί να αποθηκεύεται περισσότερο νερό κάτω από τη γη, όπου οι τερμίτες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Ταυτόχρονα, ένα άλλο σημαντικό πράγμα - τόσο για τους τερμίτες και το γκαζόν. Το νερό περνά από μέσα προς τα έξω στην άμμο, στην περιοχή όπου οι τερμίτες δεν τρώνε τις ρίζες χλόης.

Και αυτή είναι η όλη υπόθεση του χόρτου μπορεί να επιβιώσει ενδεχομένως ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην άγονη έρημο. Τους Τερμίτες βοηθούν το χορτάρι, και το γρασίδι να είναι αργά τρόφιμα για αυτούς.

- Επιπλέον, αυτή η μεταφορά του νερού μέσα από την άμμο εξηγεί γιατί οι κύκλοι είναι στρογγυλοί . Η άμμος είναι σχεδόν εντελώς λεία, έτσι και το νερό κινείται εξίσου σε όλες τις κατευθύνσεις από το κέντρο του κύκλου, λέει ο Norbert Τζέργκινς.

Η εξήγηση του ομοιόμορφα κατανεμημένο μοτίβο των κύκλων είναι ότι κάθε κύκλος είναι μια αποικία των τερμιτών.



0 σχόλια:

Copyright © 2013 Sto Monitor.