Μπορεί ο καφές να μας... καταδικάσει σε θάνατο;

Τι δείχνει η πρώτη έρευνα που έγινε ποτέ για την υπερκατανάλωση καφέ

Ο καφές αποτελεί μια καθημερινή απόλαυση για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη γη. Για κάποιους μάλιστα, μια απόλαυση που επαναλαμβάνεται πολλές φορές μέσα στη μέρα. Τι σημαίνει όμως για την υγεία η υπερκατανάλωση καφέ; Μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις;

Η πρώτη έρευνα για τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης του δημοφιλούς ροφήματος, καταλήγει στο ότι πέντε καφέδες την ημέρα, ακόμα κι αν είναι χωρίς καφεΐνη, συνδέονται με παχυσαρκία και χρόνιες νόσους. Διπλασιάζουν το λίπος γύρω από όργανα που βρίσκονται στην κοιλιά (ενδοσπλαχνικό λίπος) αυξάνοντας σημαντικά τους παράγοντες κινδύνου.

Ένα συστατικό του καφέ, το Χλωρογενικό Οξύ, θεωρείτο μέχρι πρόσφατα ότι ωφελεί την υγεία και συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη, ενώ τώρα θεωρείται ότι συμβάλλει στη συσσώρευση λίπους. Η έρευνα του Πανεπιστημίου του της Δυτικής Αυστραλίας είχε ξεκινήσει αρχικά με την κρυφή ελπίδα να αναδείξει ακόμα περισσότερο τα οφέλη του καφέ στο καρδιαγγειακό σύστημα, όμως η πορεία ανέτρεψε τα δεδομένα. Παλιότερα, είχε αποδειχθεί ότι μια-δυο κούπες καφέ ημερησίως, αυξάνουν την ευαισθησία στη ινσουλίνη και μειώνουν την πίεση του αίματος και τη συσσώρευση λίπους στο σώμα. Ωστόσο, στις μεγάλες δόσεις η ευεργετική δράση αντιστρέφεται: αυξάνεται η αντίσταση στην ινσουλίνη (γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη) και η δυσανεξία στη γλυκόζη.

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι θα πρέπει να μετριάζεται η ημερήσια δόση της τόσο δημοφιλούς αυτής απόλαυσης. Ακόμα και άνθρωποι που δε δείχνουν παχύσαρκοι ενδέχεται να έχουν επικίνδυνα υψηλά ποσοστά ενδοσπλαχνικού λίπους, το οποίο μπορεί να προκαλέσει διαβήτη και καρδιαγγειακές νόσους.  

0 σχόλια:

Copyright © 2013 Sto Monitor.